p

Choke Canyon

USA/1986/Chuck Bail/Stephen Collins, Janet Julian, Bo Svenson, Lance Henriksen, Nicholas Pryor m. fl.

Når tidligere stuntmenn får med seg en håndfull kollegaer og lager actionfilm, så kan man være rimelig sikker på at det blir underholdende greier. Kanskje uten at historien er noe litterært mesterverk. Chuck Bails Choke Canyon, eller On Dangerous Ground som det står på begynnelsen, er ikke helt ueffen på dette området heller. Men man sitter hele tiden og lurer på om det ikke er litt i overkant hvor mye denne vitenskapsmannen det handler om, er i stand til å utføre av halsbrekkende stunts. Doktor David Lowell (Collins) står på kanten av et gjennombrudd i sin forskning rundt alternativ energi, da Pilgrim Corporation dukker opp og vil dumpe radioaktivt avfall der laboratoriet hans ligger. Da Lowell gjør motstand, sender selskapet leiemorderen Oliver Parkside (Svenson) og hans menn for å fjerne den brysomme forskeren. Og som vi vet, sånt blir det action av. Biljakter, nevekamper, bruk av bombekastere, maskinpistoler og halsbrekkende stunts med både helikopter og småfly, er bare noe av det vi blir servert. Og Lowell er den reneste MacGuyver i all sin oppfinnsomhet. Særlig er flysekvensene imponerende utført. Flere av Parksides kollegaer er spilt av stuntmenn, og de gjør noen krumspring i lufta som får det til å gå kaldt nedover ryggen på selv de av seerne som ikke har høydeskrekk. Flotte bilder fra Monument Valley i Arizona bidrar sterkt til at filmen ser dyrere ut enn den nok er.

p

Wheels of Fire

Philippinene/1985/Cirio H. Santiago/Gary Watkins, Laura Sands, Lynda Wiesmeier, Linda Grovenor, Joe Mari Avellana m. fl.

Billige kopier av Mad Max 1 og 2 kunne lett fylle en hel hylle i videobutikken på 80-tallet. Her er det vår venn Cirio H. Santiago som har drett med seg et lass lettere ombygde amerikanske biler ut i sanddynene på Philippinene, og skrudd sammen en relativt god historie basert på den V8'er-punk-kulturen som åpenbart skal oppstå etter 3. verdenskrig. Som seg hør og bør i en film fra vår Manila-fødte filmmakers hånd er det i langt flere nakne kvinnfolk som løper rundt i ørkensanden enn i George Millers original. Og det er langt i fra noen mangel på kuler, krutt eller bensin i denne framtiden. Omstreiferen Trace (Watkins) er fornøyd med å farte rundt i sin topptrimmede Mustang. Men da bandelederen Scourge (Avellana) kidnapper søsteren hans (Wiesmeier) slår han seg sammen med hæren til Ambassador (Nigel Hogge) og tar en grusom hevn. Et lavt budsjett trenger ikke nødvendigvis være noen hemsko, om man har et visst talent. Og det har Santiago. I tillegg til helt brukbare skuespillere, greie spesialeffekter og fotogene muskelbiler. Gary Watkins er ikke akkurat noen Mel Gibson, eller Tom Hardy, men han har en fin laidback stil som fungerer godt i både action- og dialogscenene. Lenge var det meningen at punkikonet Lee Ving skulle spille skurken Scourge, men han trakk seg rett før innspillingsstart og ble erstattet av c-filmansiktet Avellana. Brukbar tidtrøyte til et par øl.

r

Battle Beyond the Stars

USA/1980/Jimmy T. Murakami/Richard Thomas, George Peppard, Robert Vaughn, John Saxon, Darlanne Fluegel m. fl.

Da science fiction-bølge herjet som verst på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet var det selvsagt bare et tidsspørsmål før C-filmkongen Roger Corman også beveget seg ut i det ytre rom. Og da han gjorde det, så var det med et manus som faktisk var ganske bra, og et budsjett som var skyhøyt til ham å være - 2 millioner dollar. Manusforfatter John "Piraya" Sayles har tatt utgangspunkt i Akira Kurosawas Seven Samurai (1954) og lagt handlingen til planeten Akira (get it?), og deres kamp mot banditten Sador (Saxon). Da de fredelige beboerne ikke har mulighet til å forsvare seg selv, reiser jyplingen Shad (Thomas) ut for å finne krigere som kan hjelpe dem mot en heller mager betaling. Han kommer hjem igjen med Gelt (Vaughn), Cowboy (Peppard), Nanelia (Fluegel), St. Exmin (Sybil Danning), Cayman (Edward Woodward), Nestor 1 (Earl Boen) og Nestor 2 (John Gowans). Det ville være en overdrivelse å si at kampene utført med romskip er overvettes spennende, eller spesielt godt utført av bl. a. James "Aliens" Cameron. Til det er de for mørke og ensformige. Selv om den sveitsiske B-filmdronningen Sybil Danning rett nok gjør sitt beste for å live opp sine scener med diverse avslørende antrekk. Slagscenene nede på planeten er langt bedre, da. Og Peppard ser faktisk ut som om han har det gøy på settet. Robert Vaughn, som hadde en rolle i westernversjonen The Magnificent Seven (1960), ser derimot ut til å hate hvert sekund av innspillingen. Battle Beyond the Stars er underholdende nok på sine egne premisser. Men det er ikke tvil om at den hadde tjent på å være mer fargerik, camp og surrealistisk, som Barbarella (1968) eller Flash Gordon (1980).