Miami Vice

Miami Vice - sesong 1

USA/1984-85/John Nicolella, Richard Compton Leon Ichaso m. fl./Don Johnson, Philip Michael Thomas, Saundra Santiago, Michael Talbott, John Diehl, Olivia Brown, Gregory Sierra, Edward James Olmos m. fl.

Velkommen til en fiktiv fantasiverden hvor menn kan kle seg i glorete pastellfarger uten å bli flaue, hvor kvinner har stort, opptupert hår og lipgloss, og ingenting spennende foregår uten at en dagsaktuell hitlåt spilles i bakgrunnen. Dette er 80-tallet slik det aldri var, men som veldig mange velger å huske det. Etter flere år med traurige, regnfylte europeiske krimserier på fredagskveldene kom Miami Vice som ren, ubesudlet manna fra himmelen på midten av 80-tallet. Med setting i solfylte Miami, heftig og moderne soundtrack, skyting, bilkjøring og velskrevne manus bare måtte Anthomy Yerkovich og Michael Manns visjon skrive seg inn i TV- og kulturhistorien. Det hele begynner med at New York-spaneren Ricardo "Rico" Tubbs (Thomas) reiser under cover til Miami for å få has på narkolangeren Calderone, som drepte broren hans. Der begynner han å jobbe med et team fra sedelighetsavsnittet som virkelig lever seg inn i de rollene de spiller ute på gata; Gina Calabrese (Santiago) og Trudy Joplin (Brown) jobber for det meste med å luke ut de verste hallikene og horekundene. Selv om veeeldig mye av tiden deres ser ut til å bli brukt på å spankulere rundt på kontoret i diverse frekke antrekk. Stan Switek (Talbott) og Larry Zito (Diehl) tar seg av småskurkene og tyvene, og står for de komiske innslagene. Gjerne i samarbeid med tysterne Izzy Moreno (Martin Ferrero) og Neville "Noogie" Lamont (Charlie Barnett). Selve kongen av under cover-operasjonene i Miami er James "Sonny" Crockett (Johnson). Han arbeider under dekknavnet Sonny Burnette, og kjører rundt i fancy dresser i raske biler mens han ser etter kriminalitet. Til daglig bor han på en dyr seilbåt med en relativt tam krokodille ved navn Elvis. Sonnys siste partner ble også drept av Calderone, så det vanker ingen pris til den som gjetter hvem som blir satt til å jobbe sammen med Rico. Rollen som den harde, men rettferdige sjefen ble først gitt til Gregory Sierra (men han hatet å jobbe i Miami og sluttet) og deretter Edward James Olmos. Hans løytnant Martin Castillo er mye mulig den mest mannevonde avdelingssjefen som noensinne har opptrådt på detektimen. For dagens unge TV-seere kan muligens Miami Vice se ut som bare atter et håpløst utdatert horror-show av fryktelige moter, gammeldags musikk og hårete, uglamorøse hovedpersoner. Men selv om vi plukker vekk all den ytre staffasjen som for 30 år siden gjorde serien til et fenomen, så sitter vi igjen med en god håndfull virkelig tøffe og velproduserte spenningshistorier. Men det er klart, dette nytes best av de som var tilstede på 80-tallet, og som får en varm, nostalgisk følelse inni seg av å se en Maserati dundre avgårde under neonlyset i Miami-natten, akkompangert av et stykke årgangs-U2. 

Miami Vice - sesong 2

USA/1985-86/John Nicolella, Richard Compton Leon Ichaso m. fl./Don Johnson, Philip Michael Thomas, Saundra Santiago, Michael Talbott, John Diehl, Olivia Brown, Edward James Olmos m. fl.

Med sesong 2 tok Miami Vice-feberen helt av. Klærne, musikken, pastellefargene. neonlysene, ja selv fonten på åpningsvignetten dannet film og TV-skole for flere år framover. Jeg vil nok fortsatt holde en knapp på sesong 1 rent manusmessig. Og den sosiale samvittigheten var nok mer synlig i 1984. Men actionscenene er så absolutt av samme høye kvalitet her. Og ideen om å plassere en kjendis som ikke nødvendigvis er berømt for sine skuespillerferdigheter, i skurkerollen, er god. Det piffer absolutt opp at folk som Frank Zappa, Leonard Cohen, Phil Collins og Gene Simmons gjør sitt beste for å virke skumle og handlekraftige i møte med Miamis fineste. Jeg liker ikke at Gina og Trudy har fått mindre å gjøre denne gang. Men det veies delvis opp ved at Stan og Larry er mer med, og i noen episoder framstilles som mer kyndige spanere enn selv Crockett og Tubbs. Produksjonen, regien og skuespillet er jevnt over av såpass høy kvalitet at flere av episodene med litt lengre spilletid god kunne vært gitt ut som rett-på-videofilmer. Spesielt den første episoden, The Prodigal Son, hvor Pam Grier gjentar sin rolle som den tøffe New York-spaneren Valerie Gordon, er med på å plassere skapet der TV-krimskap skal stå. Og ser vi bort i fra noen relativt utdaterte forsøk på komikk (joda, Izzy og Noogie er tilbake), så holdes stilen helt til den siste spennende episoden hvor Calderones sønn (John Leguizamo) dukker opp og truer Ricos eks-kjæreste og sønn. Etter denne sesongen truet Don Johnson med å slutte i serien, og Mark Harmon ble groomet for å overta. Produsent Michael Mann klarte å overtale stjernen til å fortsette, og Johnson ble som et resultat av forhandlingene verdens best betalte TV-stjerne. Vi får håpe det fungerte som et lite plaster på såret for at han måtte si nei til hovedrollen i Die Hard (1988).    

Miami Vice - sesong 3

USA/1986-87/John Nicolella, Richard Compton Leon Ichaso m. fl./Don Johnson, Philip Michael Thomas, Saundra Santiago, Michael Talbott, John Diehl, Olivia Brown, Edward James Olmos m. fl.

Om det var sesong 1 som innførte begrepet Miami Vice, og sesong 2 som gjorde serien til et kulturelt fenomen, så er det sesong 3 som la lista når det kommer til ryktet som en kvalitetsserie. Skuespill og regi er flere hakk bedre denne gang. Men det som virkelig slår en er hvor fantastisk gode manusene er - i hver eneste episode.

 

Miami Vice - sesong 4

USA/1987-88/John Nicolella, Richard Compton Leon Ichaso m. fl./Don Johnson, Philip Michael Thomas, Saundra Santiago, Michael Talbott, Olivia Brown, Edward James Olmos m. fl.

Coming Soon

Miami Vice - sesong 5

USA/1988-90/John Nicolella, Richard Compton Leon Ichaso m. fl./Don Johnson, Philip Michael Thomas, Saundra Santiago, Michael Talbott, Olivia Brown, Edward James Olmos m. fl.

Coming Soon