Jackie Chan

The Foreigner

England-Hong Kong/2017/Martin Campbell/Jackie Chan, Pierce Brosnan, Katie Leung, Rufus Jones, Mark Tandy m. fl.

Jackie Chans karriere er langt ifra over. Men jeg tviler sterkt på at han i årene som kommer vil toppe denne actionthrilleren, både når det gjelder kvalitet og suksess. Regissør Campbell, mannen som reddet James Bond-franchisen to ganger, styrer superstjernen fra Hong Kong gjennom historien på en mesterlig måte. Og selv om humoren er fraværende denne gang, føles dette som en riktig film for mannen som har underholdt oss i så mange år. Da datteren til forretningsmannen Quan Ngoc Minh (Chan) blir drept i et bombeangrep utført av det som ser ut til å være IRA, krever han å få vite hvem det var som sto bak. Politikeren Liam Hennessy (Brosnan) prøver så godt han kan å få saken til å forsvinne, men det er vanskelig når Minh viser seg å ha en fortid som gjør ham mer enn kapabel til å finne svar. Boka filmen er basert på kom ut i 1992, og det virker litt underlig at de ikke har skrevet om historien litt når det gjelder IRA-aspektet. Men alt i alt blir det flisespikkeri når filmen er mer opptatt av farens hevn over bombemakerne. Anbefales for alle som liker Jackie Chan, og for dem som vanligvis ikke liker ham.  

 

Forbidden Kingdom

USA-Hong Kong/2008/Rob Minkoff/Jackie Chan, Jet Li, Michael Angarano, Yifei Liu, Collin Chou m. fl.

Det er vel egentlig synd og skam at det skulle gå helt til år 2008 før vi fikk et mestermøte på film mellom kung fu-superstjernene Jackie Chan og Jet Li. Men når det er sagt, så kunne de knapt valgt et bedre prosjekt enn denne superunderholdende eventyrfilmen. Manusforfatter John Fusco, regissør Rob Minkoff og actionkoreograf Woo-Ping Yuen har lånt friskt fra et utall kinesiske legender og koblet dem sammen med den velkjente historien om unggutten fra vårt tid som på magisk vis blir transportert til en verden hvor alle kan martial arts, og magi er en dagligdags ting. Jackie spiller først den gamle butikkeieren Hop, som sender vår mann Jason ut for å levere tilbake staven til den berømte Apekongen, for deretter å dukke opp som den drikkfeldige og udødelige mesteren Lu Yan. Jet på sin side får være både The Silent Monk og Apekongen. Og i tillegg til en god kamp seg i mellom, får de to ringrevene rikelig med anledning til å bryne seg på hæren til den onde Jade-krigsherren. Det er mye trampoline- og vaierbruk med i Forbidden Kingdom, men ikke mer enn det som er rett og rimelig i en historie hvor alle har magiske evner og kan fly. Angarano gjør en god figur som hovedpersonen som går fra mobbeoffer til kung fu-mester, og både Yifei Liu og Bingbing Li, som henholdsvis snille Golden Sparrow og superslemme Ni Chang, er med på å gi det hele en stor dose troverdighet som en autentisk kinesisk actionhistorie. Men det er de to hjelperne vi har kommet for å se. Og de redder selvsagt dagen.

New Police Story

Hong Kong/2004/Benny Chan/Jackie Chan, Nicholas Tse, Daniel Wu, Charlie Yeung, Coco Chiang m. fl.

13 år før Martin Campbells The Foreigner kokte Jackie og regissør Benny Chan (ikke familie) ihop en actionhistorie som utnytter superstjernens alvorlige sider i enda større grad. Tittelen antyder at dette er film nummer 5 i serien om den hardtarbeidende Hong Kong-politimannen, men den har kun navnet til felles med de fire første stunt-festene. En gruppe følelsesmessig skadde rikmannsavkom begår kriminelle handlinger kun for å komme i nærkamp med politiet. Etter å ha mistet flere kollegaer i en skudduell tyr inspektør Chan Kwok-Wing (Jackie) til flaska, men en ny assistent, Cheng Siu-fung (Tse), får den gamle etterforskeren med på en siste kamp mot politimorderne. Det er mye nytt og annerledes med denne utgaven av Jackie Chan. Det er selvsagt humor, storslåtte stunts og kung fu-kamper med i denne filmen også. Og en dash kinesisk melodrama. Men det kler historien at det faktisk er noe på spill her. Og hovedrolleinnehaveren gjør bra i fra seg som skuespiller i de dramatiske scenene. Regissør Chan har lagt inn flere hyllester til de andre Police Story-filmene, men klarer faktisk både å forbedre dem og gjøre dem mer spennende enn originalene. Daniel Wu, kjent fra HBO-serien Into the Badlands, spiller hovedskurken på en mesterlig og creepy måte. En av Jackie Chans beste.    

Rumble in the Bronx

Hong Kong/1995/Stanley Tong/Jackie Chan, Anita Mui, Francoise Yip, Bill Tung, Marc Akerstream m. fl.

-I hope next time we meet, we will be drinking tea.

Jackie Chans store gjennombrudd i USA er nærmest en best of-kavalkade over stunts og martial arts-kamper vi har sett flere ganger før. Men vi bryr oss ikke så mye, da tempoet er høyt, og kvaliteten på både humoren og slåsskampene er jevnt over god. Skuespillet til de amerikanske og kanadiske deltakerne kunne kanskje vært bedre, men det gir ihvertfall Chan, Mui og Tung gode muligheter til å skinne. Ah Keung (Jackie) kommer til Bronx for å hjelpe onkelen sin (Tung) med å selge supermarkedet sitt til Elaine (Mui). Men Ah Keung havner snart i en liten krig mot en lokal gategjeng, og selveste mafiaen, over en formue i stjålne diamanter. Ved første øyekast kan nok Rumble in the Bronx virke som en relativ enkel affære for Chan og stuntteamet hans. Men sannheten er at Jackie, regissør Tong, Francoise Yip og to stuntmenn brakk beinet under innspillingen. Det kaller vi å gi jernet for vår underholdnings skyld. Jackie og produsentene likte åpenbart denne historien svært godt, for de spilte den inn på nytt i Australia i 1997. Da med Sammo Hung Kam-bo i regissørstolen og med tittelen Mr Nice Guy

 

Drunken Master II

Hong Kong/1994/Chia-Liang Liu/Jackie Chan, Anita Mui, Ti Lung, Felix Wong,Chia-Liang Liu m. fl.

På godt og vondt er Drunken Master II laget som et perfekt tidsbilde på hvordan Hong kong-filmer så ut på Shaw Brothers storhetstid på 70- og 80-tallet. Det positive er at slikt blir det martial arts-action av ypperste merke ut av. Men vær advart, det betyr også at vi må igjennom lassevis med gammelmodig, kinesisk komedie. Mange vil dessverre finne at dette verken er spesielt politisk korrekt, eller veldig lattervekkende. Nesten alt som har med Wong Fei-hung (Jackie) og hans foreldres (9 år yngre Anita Mui og 8 år eldre Ti Lung) privatliv å gjøre er med på å hemme framdriften i historien en smule. Men som sagt, når actionscenene begynner er alt det fort glemt. Etter et møte med mester Fu Wen-Chi (Chia-Liang Liu) blir unge Wong Fei-hung (Chan) innblandet i kampen mot et forrytersyndikat som selger kinesiske kunstskatter ut av landet. Fra filmene til Jet Li om Wong Fei-hung vet vi at dette er en verden hvor så å si alle er kyndige i kung fu. Og under erfarne Chia-Liang Lius kyndige regi har Jackies siste store hit før det internasjonale gjennombruddet blitt en klassisk martial arts-film som legger større vekt på kung fu enn halsbrekkende stunts. Bare synd hovedrolleinnehaveren er minst 20 år for gammel for rollen, og ikke har klipt seg i den klassiske hårstilen som kjennetegner tidsepoken. Jackie Chans livvakt, som spiller den supersparkende skurken, stjeler mye av showet i filmens avsluttende oppgjør.

Crime Story

Hong Kong/1993/Kirk Wong/Jackie Chan, Kent Cheng, Kar-Ying Law, Christine Ng, Pui-San Auyeung m. fl.

Tidlig 90-tall var en brytningstid for Jackie Chan. Det er på denne tiden vi finner noen av de mest lettbeinte filmene hans (City Hunter, vi ser på deg). Men samtidig kom noen av de mest seriøse actionhistoriene fra superstjernen. Som denne thrilleren fra Kirk Wongs hånd. Av frykt for statusen sin på kinotoppen fikk Jackie satt inn noen kung fu-scener av den typen vi er vant til fra ham. Men i utgangspunktet snakker vi om en steinhard krim basert på virkelige hendelser. Jackie spiller politiinspektøren Eddie Chan, som leder etterforskningen av millionæren Wong Yat-Feis (Law) kidnapping. Men på grunn av Chans psykiske helse, og det faktum at banden ledes av en politikollega (Cheng), går ikke etterforskningen akkurat på skinner. I lys av den pågående Hong Kong-trenden på den tiden, er det lett å se hvorfor det skytes mer i denne Chan-filmen enn de andre filmene hans til sammen. Kanskje med unntak av Police Story 3. Men det fungerer utmerket. Filmen er dystrere enn vi er vant til, men Wong og Chan får det til å bli både spennende og visuelt lekkert å se på. Flere av de dramatiske scenene er store og påkostede, og Jackie spiller bra. Jet Li takket nei til hovedrollen, visstnok av frykt for å terge triadene.  

Police Story III: Supercop

Hong Kong/1992/Stanley Tong/Jackie Chan, Michelle Yeoh, Maggie Cheung, Kenneth Tsang, Wah Yuen m. fl.

Genitrekket i denne tredje filmen i serien - foruten å overlate regien til en annen - er uten tvil å ha med Michelle Yeoh i en ledende rolle. Om noen kan kalles den kvinnelige Jackie Chan, så er det nettopp henne. Og under rulleteksten på slutten ser vi at om stuntsene er sånn passe fordelt mellom de to, så er skadene det også. Inspektør Kevin Chan (Jackie) blir sendt til Kina for å hjelpe interpolagent Jessica Yang (Yeoh) med å knuse en narkotikabande. Men ingenting er lett i Kevins verden. I tillegg til de mange hårreisende stuntsene og kung fu-kampene som vi nærmest forventer av en film som dette, så har Tong og Chan brakt inn en annen sjanger som var populær på 80/90-tallet; nemlig skyting. I en del av historien går Jackie og Maggie selveste Yun-fat Chow i næringen når de fyrer av flere skudd enn i superstjernens andre filmer til sammen. Vi får også en del spektakulære eksplosjoner, biljakter og en avslutningssekvens som muligens er Jackies beste noen sinne. Og likevel er det lett å se at mange nok får følelsen av at martial arts-utøveren Chan blir borte i all actionen. Noe som mannens neste film retter grundig opp i.  

 

Armour of God 2: Operation Condor

Hong Kong/1991/Jackie Chan/Jackie Chan, Carol Cheng, Eva Cobo, Shoko Ikeda, Aldo Sambrell m. fl.

Armour of God 2 var i sin tid Hong Kongs dyreste produksjon. Og det synes. Om det er noen av Jackies filmer som kan kalles storslåtte, så er det nettopp denne. Fra den første filmen er vi vant til at helten Asian Hawk er noe av en globetrotter, med sans for halsbrekkende stunts, oppfinnsom kung fu og slapstick for hele familien. Men, og dette er vel etter hver blitt en klisje, denne gangen er alt litt større og bedre. Ikke minst er manuset, skrevet av Jackie og Edward Tang, ryddigere og bedre uttenkt enn noen gang. Asian Hawk (Chan), professor Ada (Cheng), gateselgeren Momoko (Ikeda) og datterdatteren til en tysk offiser, Elsa (Cobo) reiser til Sahara for å finne en gullskatt nazistene gravde ned under 2. verdenskrig. Men det er mange parter ute i samme ærend, og ingen av dem er fremmede for å ty til skitne triks. De som husker tilbake til videoens gullalder vil muligens erindre at denne oppfølgeren kom ut på VHS før film nummer en. Noe som skapte litt forvirring, spesielt da Jackie slo igjennom for alvor noen år senere. Det er flere flotte setups i Operation Condor, med Jackies sedvanlige løsninger på kampkoreografering og moro. Denne gangen er det de tre damene som får stå for det meste av den fysiske humoren, og det er til tider veldig gøy. Som seg hør og bør en produksjon på denne størrelsen er det selveste Remy Julienne som står for koreografien under bilkjøringen i Spania. Og skulle noen lure, så viser scenene under rulleteksten at Jackie slo seg stadig vekk, denne gang også.

Police Story 2

Hong Kong/1988/Jackie Chan/Jackie Chan, Maggie Cheung, Kwok-Hung Lam, Bill Tung, Keung-Kuen Lai m. fl.

I den første oppfølgeren til supersuksessen Police Story toner regissør, skuespiller og koreograf Jackie Chan det hele ned en smule. Kung fu-eksperten i ham har heldigvis like mye å gjøre. Og innimellom ser vi faktisk også litt til den dramatiske skuespilleren som vi senere skal lære at bor i ham. For dette er i bunn og grunn alvorlige saker. En gruppe menn presser penger fra Hong Kong by med hjemmelagde bomber. Samtidig dukker skurkene fra inspektør Chans (Jackie) forrige eventyr opp. Ikke rart politiledelsen anser at superpurken deres trenger hjelp, og tildeler ham en gruppe unge polititjenestemenn og kvinner. Heldigvis er det få problemer i asia som ikke kan løses ved hjelp av høye spark og harde slag. Og er det noe Jackie kan på dette tidspunktet i karrieren, så er det å slåss på film. Police Story 2 er en relativt lang film (101 minutter), men takket være rikelig med martial arts så blir den aldri seig eller kjedelig. Men de som ser etter spektakulære stunts må nøye seg med kavalkaden av scener fra den første filmen. De ruller nemlig over skjermen før rulleteksten, antakelig som en påminnelse om hva hovedrolleinnehaveren er i stand til. Og vil utføre igjen i den neste filmen i serien. Jackie synger selvsagt låta som spilles under rulleteksten, og scenene med outtakes som viser hvor mye de slår og skader seg i Hong kongs filmverden. Maggie Cheung ble faktisk såpass hardt skadet at hun måtte bruke stand in den siste delen av filmen.    

Dragons Forever

Hong Kong/1988/Sammo Hung Kam-bo & Corey Yuen/Jackie Chan, Biao Yuen, Sammo Hung Kam-bo, Pauline Yeung, Benny Urquidez m. fl.

De tre dragenes siste eventyr sammen ble av en eller annen grunn ingen stor suksess. Det kan være mange grunner til det, men i min bok er det deres aller beste samarbeid. Dragons Forever er mer en ren kung fu-film enn de mer action- og stuntdrevne tingene Jackie hadde holdt på med på egenhånd. Og under Sammos kyndige regi gir den alle de tre stjernene rikelige sjanser til å skinne. Chans returkamp mot Benny "The Jet" Urquidez er selvsagt et høydepunkt, men mye av det Biao og Sammo holder på med er vel så minneverdig. Og ikke minst så er humoren denne gang langt lettere å få med seg for oss som er født utenfor Asia. Advokaten Jackie (Chan), tyven Timothy (Yuen) og våpenselgeren Luke (Hung Kam-bo) blir alle involvert i avsløringen av en forurensende fabrikk eid av gangsteren Hua (Wah Yuen). Og som vi vet så er det veldig lite i Hong Kong som ikke kan løses ved å banke opp 30-40 menn. Skurkeskuespiller Wah Yuen og medregissør Corey Yuen er også opprinnelige medlemmer av det samme Opera Akademiet som trente Jackie, Biao og Sammo som unge, og dette er den eneste gangen alle var samlet på ett prosjekt. Noe som uten tvil var med på heve kvaliteten på kampscenene vi blir presentert for. Som sagt, mer en gruppeinnsats dette enn et rent soloutspill fra Jackie, men unektelig et som vil imponere dem som liker god kung fu på lerretet. Chan synger tittellåta sammen med Anita Mui.    

Project A 2

Hong Kong/1987/Jackie Chan/Jackie Chan, Maggie Cheung, Rosamund Kwan, Carina Lau, David Lam m. fl.

Jackies første oppfølger har alt en film nummer to i en trilogi skal ha - selv om det aldri kom noen treer i denne serien. Den har stilen, utseendet og innstillingen til Project A, bare mer av alt. Og selv om savnet av de to andre dragene - Biao Yuen og Sammo Hung Kam-bo - er til å ta og føle på, så må vi nok innrømme at dette er en bedre film enn den første. Den kinesiske humoren er litt lettere å svelge, og actionscenene er mye bedre. Selv om stjernen visstnok ikke pådro seg noen livstruende skader denne gang. Byen er plaget av en kriminell bande, og politiledelsen har mistanker om at distriktssjef Chung (Lam) er korrupt. Så de innsetter Dragon Ma (Chan) som leder av det verste området. Men uten skikkelige folk blir kampen lang og hard for Ma. Og i buskene lurer sjørøverne fra Dragons forrige eventyr. På dette punktet i karrieren var Jackie Chan kongen av actionfylte underholdningsfilmer. I store deler av verden, får jeg vel legge til, for vi her i skandinavia måtte vi fortsatt se eventyrene hans på video. Det skulle ennå gå 8-9 år før den første produksjonen hans dukket opp på norske kinoer. Og da må vi vel med hånda på alle vitale deler kunne si at den energiske mannen var over sin mest halsbrekkende periode.

Armour of God

Hong Kong/1986/Jackie Chan-Eric Tsang/Jackie Chan, Alan Tam, Rosamund Kwan, Lola Forner, Bozidar Smiljanic m. fl.

Etter megasuksessen Police Story var Jackie klar for å ta seg av resten av verden. Og som den James Bond og Indiana Jones-aktige helten Asian Hawk herjer han rundt i europa og asia i denne første av (hittil) tre filmer. Oppskriften er fortsatt den samme, men med enda mer fokus på hårreisende stunts og enkel humor. Og når det gjelder sistnevnte, så la oss bare slå fast at det ikke er all kinesisk humor som slår godt an i resten av verden. Men slapstick-Chan er fortsatt uslåelig! Den tidligere popstjernen Asian Hawk (Chan) og hans tidligere rival Alan blir nødt til å samarbeide da sistnevntes kjæreste (Kwan), og førstnevntes eks, blir kidnappet. De som tok henne krever alle delene til rustningen The Armour of God, og våre to helter må ut på en strabasiøs ferd for å skaffe delene til veie. Det er mye, og god, kung fu i Armour of God, men det er nok for biljaktene, stuntsene og de flotte opptaksstedene rund omkring i Frankrike, Kroatia og Philippinene den vil bli husket. Og selvsagt for det faktum at Jackie bokstavelig talt holdt på å dø da et tilsynelatende enkelt stunt, hvor han kaster seg fra en slottsmur og ut i et tre, går galt og han faller ned og slår hodet mot en stein. Alt omhyggelig vist under rulleteksten på slutten.  

 

Police Story

Hong Kong/1985/Jackie Chan, Chi-Hwa Chen/Jackie Chan, Maggie Cheung, Brigitte Lin, Kwok-Hung Lam, Bill Tung m. fl.

Etter eget utsagn gikk Jackie i gang med dette prosjektet fordi han var misfornøyd med James Glickenhaus' The Protector (1985). Han ville vise verden hvordan en ekte politifilm fra Hong Kong så ut. Og den salige blandingen av akrobatisk action, hårreisende stunts og enkel komikk ble så godt mottatt at det fram til i dag har kommet hele 5 oppfølgere. Inspektør Chan Ka-Kui (Jackie) ved politiet i Hong Kong er på sporet av gangsteren Chu Tao (Yuen Chor). Men da den lovlydige politimannen blir uskyldig anklaget for mord må han ty til ukonvensjonelle metoder for å renvaske seg. Police Story er en favoritt både blant fansen og Jackie selv, og det spørs om den ikke vil stå igjen som et slags høydepunkt i karrieren hans. Sluttoppgjøret med skurkene inne i et kjøpesenter er i hvert fall noe av det beste som er laget i actionsjangeren. Og som rulleteksten viser, det gikk hardt ut over både hovedrolleinnehaveren og stuntmennene under innspillingen. Filmen vant kategorien Årets Film ved Hong Kong Movie Awards året etter. 

Wheels on Meals

Hong Kong/1984/Sammo Hung Kam-bo/Jackie Chan, Biao Yuen, Sammo Hung Kam-bo, Lola Forner, Benny Urquidez m. fl.

I sin andre film sammen har "de tre dragene" mer eller mindre perfeksjonert stilen sin. Vi snakker om en kinesisk komedie, så en del fjas må vi ta med på kjøpet. Men med Sammo i registolen og Biao og Jackie i toppform, så inneholder filmen mer velkoreografert action og mer frenetisk martial arts enn ti amerikanske filmer fra den samme perioden. Thomas (Jackie) og fetteren David (Biao) driver et mobilt gatekjøkken i Barcelona, da privatdetektiven Moby (Sammo) ber dem om hjelp til å finne arvingen til grev Mondales formue. Men grevens bror (Jose Sancho), og hans to livvakter (martial arts-legendene Benny Urquidez og Keith Vitali), har ikke tenkt å dele med seg av rikdommen. Og dermed er det duket for masse slapstick, voldsomme nevekamper og mye kinesisk, vovet humor mellom arvingen Sylvia (Forner) og de tre hovedrolleinnehaverne. Kampene mellom Jackie og Benny er noe av det beste begge har gjort, muligens bare overgått av deres møte i Dragons Forever (1987). Sammo regisserer med stødig hånd, i tillegg til å være en akrobatisk kung fu utøver selv, og sørger for mye god underholdning for pengene. Ja, for filmer som dette må dessverre kjøpes for å få tak i en god, usensurert og u-dubbet versjon. Noe annet duger ikke.

Project A

Hong Kong/1983/Jackie Chan, Sammo Hung Kam-bo/Jackie Chan, Biao Yuen, Sammo Hung Kam-bo, Dick Wei, Mars m. fl.

I 1983 hadde Jackie vært en anerkjent actionskuespiller i flere år, og han hadde allerede regissert noen filmer. Men det var først med Project A at han virkelig fant fram til den formelen som skulle gjøre ham til en superstjerne verden over. Frenetisk kung fu, hårreisende stunts og morsomme innslag for hele familien. Sammen med sine to livslange venner Sammo Hung Kam-bo og Biao Yuen - kalt de tre dragene - gir han oss en oppvisning i hvordan underholdning Hong Kong-style skal se ut. Og takket være klippene under rulleteksten på slutten vet vi at de led for kunsten. Kamnpen mot pirater går ikke så bra i Hong Kong mot slutten av 1800-tallet, og sersjant Dragon Ma Yue Lung (Chan) og hans marinesoldater blir overført til det lokale politiet. Der havner de under kaptein Tzus (Yuen) kommando, og takket være deres felles bekjente, våpenselgeren Fei (Hung Kam-bo), finner de tre ut en måte å ta knekken på sjørøverne. Project A er den første av tre filmer de tre dragene gjorde sammen. Og til tross for hvor vellaget og storslått den er, så er de to andre enda bedre! Stuntet Jackie utfører ved klokketårnet er en hyllest til Harold Lloyds Safety Last! og skrev den 29-årige Hong Kong-skuespilleren inn i historiebøkene.    

The Fearless Hyena

Hong Kong/1979/Jackie Chan/Jackie Chan, James Tien, Hui-Lou Chen, Shi-Kwan Yen, Kun Li m. fl.

I en alder av 25 år ble Jackie gitt ansvaret for manus, koreografi og regi på sin egen film. Og han benytter sjansen godt. Noen vil muligens si at de scenene som spiller på humor verken er spesielt politisk korrekte eller har tålt tidens tann særlig godt. Og det kan de nok ha rett i. Men det går samtidig ikke an å nekte for at også de inneholder mengder av oppfinnsom og velkoreografert action. Litt blodigere og med mindre bruk av rekvisitter enn vi skulle bli vant til, men man skjønner at her har det blitt øvd og øvd og øvd til knokene blør og kroppen verker. Shing Lung (Chan) er barnebarnet til en kung fu-mester (Tien) som lever i skjul for sine gamle fiender. Men da unge Shing begynner å tjene penger på familens helt spesielle kampsportteknikk, kommer en mektig mester (Yen) og hans menn for å ta hevn. Og da er det selvsagt opp til Shing å ta affære. Regissør Chan er veldig flink til å filme seg selv i flatterende vinkler. Men han er heller ikke redd for å være klovnen i stykket. Litt smak og behag denne, men den hører unektelig til på lista over milepæler i Chans karriere.  

Drunken Master

Hong Kong/1978/Woo-Ping Yuen/Jackie Chan, Siu Tin YuenJang Lee Hwang, Dean Shek, Kau Lam m. fl.

De aller fleste med en gjennomsnittlig filmkunnskap om den kinesiske folkehelten Wong Fei-hung (1847-1924) vil nok først og fremst forbinde ham med Once Upon a Time in China-filmene til Jet Li. Det til tross for at Jackie var mye tidligere ute - og har spilt legenden i 2 filmer. De to stjernene har også en helt forskjellig tilnærming til historien. Der Jets filmer konsentrerer seg om den voksne, ansvarlige doktoren og frihetshelten, handler Jackies historier om den unge, opprørske jyplingen som tar i bruk "drunken style" martial arts for å overvinne fienden. Dette første kapitlet er i seg selv en god representant for hvordan kung fu-filmer var på 70-tallet, men først og fremst et godt eksempel på hva slags filmstjerne Jackie var før han egenhendig tok hånd om karrieren sin. Kranglefanten Wong Fei-hung (Chan) blir sendt av faren sin (Lam) for å bli trent av den legendariske Beggar So (Yuen). Etter en lang og hard utdannelse - blant annet i den hemmelige grenen "drunken boxing" - kommer Fei-hung hjem tidsnok til å redde faren sin fra den nådeløse leiemorderen Jim Ti-Sam (Hwang). Drunken Master er så stappfull av slåsskamper at den til tider føles som en 100 minutter lang kampscene. Og utført så å si helt uten bruk av spesialeffekter, trampoliner eller vaiere er filmen et glimende representant for old school-martial arts. Og den 24-årige Jackie ruler i hver scene han er med i! Regien er ved Woo-ping Yuen, som senere skulle bli en av de mest ettertraktede koreografene innen actionfilm.