Jackie Chan

Dragons Forever

Hong Kong/1988/Sammo Hung Kam-bo & Corey Yuen/Jackie Chan, Biao Yuen, Sammo Hung Kam-bo, Pauline Yeung, Benny Urquidez m. fl.

De tre dragenes siste eventyr sammen ble av en eller annen grunn ingen stor suksess. Det kan være mange grunner til det, men i min bok er det deres aller beste samarbeid. Dragons Forever er mer en ren kung fu-film enn de mer action- og stuntdrevne tingene Jackie hadde holdt på med på egenhånd. Og under Sammos kyndige regi gir den alle de tre stjernene rikelige sjanser til å skinne. Chans returkamp mot Benny "The Jet" Urquidez er selvsagt et høydepunkt, men mye av det Biao og Sammo holder på med er vel så minneverdig. Og ikke minst så er humoren denne gang langt lettere å få med seg for oss som er født utenfor Asia. Advokaten Jackie (Chan), tyven Timothy (Yuen) og våpenselgeren Luke (Hung Kam-bo) blir alle involvert i avsløringen av en forurensende fabrikk eid av gangsteren Hua (Wah Yuen). Og som vi vet så er det veldig lite i Hong Kong som ikke kan løses ved å banke opp 30-40 menn. Skurkeskuespiller Wah Yuen og medregissør Corey Yuen er også opprinnelige medlemmer av det samme Opera Akademiet som trente Jackie, Biao og Sammo som unge, og dette er den eneste gangen alle var samlet på ett prosjekt. Noe som uten tvil var med på heve kvaliteten på kampscenene vi blir presentert for. Som sagt, mer en gruppeinnsats dette enn et rent soloutspill fra Jackie, men unektelig et som vil imponere dem som liker god kung fu på lerretet. Chan synger tittellåta sammen med Anita Mui.    

Project A 2

Hong Kong/1987/Jackie Chan/Jackie Chan, Maggie Cheung, Rosamund Kwan, Carina Lau, David Lam m. fl.

Jackies første oppfølger har alt en film nummer to i en trilogi skal ha - selv om det aldri kom noen treer i denne serien. Den har stilen, utseendet og innstillingen til Project A, bare mer av alt. Og selv om savnet av de to andre dragene - Biao Yuen og Sammo Hung Kam-bo - er til å ta og føle på, så må vi nok innrømme at dette er en bedre film enn den første. Den kinesiske humoren er litt lettere å svelge, og actionscenene er mye bedre. Selv om stjernen visstnok ikke pådro seg noen livstruende skader denne gang. Byen er plaget av en kriminell bande, og politiledelsen har mistanker om at distriktssjef Chung (Lam) er korrupt. Så de innsetter Dragon Ma (Chan) som leder av det verste området. Men uten skikkelige folk blir kampen lang og hard for Ma. Og i buskene lurer sjørøverne fra Dragons forrige eventyr. På dette punktet i karrieren var Jackie Chan kongen av actionfylte underholdningsfilmer. I store deler av verden, får jeg vel legge til, for vi her i skandinavia måtte vi fortsatt se eventyrene hans på video. Det skulle ennå gå 8-9 år før den første produksjonen hans dukket opp på norske kinoer. Og da må vi vel med hånda på alle vitale deler kunne si at den energiske mannen var over sin mest halsbrekkende periode.

Armour of God

Hong Kong/1986/Jackie Chan-Eric Tsang/Jackie Chan, Alan Tam, Rosamund Kwan, Lola Forner, Bozidar Smiljanic m. fl.

Etter megasuksessen Police Story var Jackie klar for å ta seg av resten av verden. Og som den James Bond og Indiana Jones-aktige helten Asian Hawk herjer han rundt i europa og asia i denne første av (hittil) tre filmer. Oppskriften er fortsatt den samme, men med enda mer fokus på hårreisende stunts og enkel humor. Og når det gjelder sistnevnte, så la oss bare slå fast at det ikke er all kinesisk humor som slår godt an i resten av verden. Men slapstick-Chan er fortsatt uslåelig! Den tidligere popstjernen Asian Hawk (Chan) og hans tidligere rival Alan blir nødt til å samarbeide da sistnevntes kjæreste (Kwan), og førstnevntes eks, blir kidnappet. De som tok henne krever alle delene til rustningen The Armour of God, og våre to helter må ut på en strabasiøs ferd for å skaffe delene til veie. Det er mye, og god, kung fu i Armour of God, men det er nok for biljaktene, stuntsene og de flotte opptaksstedene rund omkring i Frankrike, Kroatia og Philippinene den vil bli husket. Og selvsagt for det faktum at Jackie bokstavelig talt holdt på å dø da et tilsynelatende enkelt stunt, hvor han kaster seg fra en slottsmur og ut i et tre, går galt og han faller ned og slår hodet mot en stein. Alt omhyggelig vist under rulleteksten på slutten.  

 

Police Story

Hong Kong/1985/Jackie Chan, Chi-Hwa Chen/Jackie Chan, Maggie Cheung, Brigitte Lin, Kwok-Hung Lam, Bill Tung m. fl.

Etter eget utsagn gikk Jackie i gang med dette prosjektet fordi han var misfornøyd med James Glickenhaus' The Protector (1985). Han ville vise verden hvordan en ekte politifilm fra Hong Kong så ut. Og den salige blandingen av akrobatisk action, hårreisende stunts og enkel komikk ble så godt mottatt at det fram til i dag har kommet hele 5 oppfølgere. Inspektør Chan Ka-Kui (Jackie) ved politiet i Hong Kong er på sporet av gangsteren Chu Tao (Yuen Chor). Men da den lovlydige politimannen blir uskyldig anklaget for mord må han ty til ukonvensjonelle metoder for å renvaske seg. Police Story er en favoritt både blant fansen og Jackie selv, og det spørs om den ikke vil stå igjen som et slags høydepunkt i karrieren hans. Sluttoppgjøret med skurkene inne i et kjøpesenter er i hvert fall noe av det beste som er laget i actionsjangeren. Og som rulleteksten viser, det gikk hardt ut over både hovedrolleinnehaveren og stuntmennene under innspillingen. Filmen vant kategorien Årets Film ved Hong Kong Movie Awards året etter. 

Wheels on Meals

Hong Kong/1984/Sammo Hung Kam-bo/Jackie Chan, Biao Yuen, Sammo Hung Kam-bo, Lola Forner, Benny Urquidez m. fl.

I sin andre film sammen har "de tre dragene" mer eller mindre perfeksjonert stilen sin. Vi snakker om en kinesisk komedie, så en del fjas må vi ta med på kjøpet. Men med Sammo i registolen og Biao og Jackie i toppform, så inneholder filmen mer velkoreografert action og mer frenetisk martial arts enn ti amerikanske filmer fra den samme perioden. Thomas (Jackie) og fetteren David (Biao) driver et mobilt gatekjøkken i Barcelona, da privatdetektiven Moby (Sammo) ber dem om hjelp til å finne arvingen til grev Mondales formue. Men grevens bror (Jose Sancho), og hans to livvakter (martial arts-legendene Benny Urquidez og Keith Vitali), har ikke tenkt å dele med seg av rikdommen. Og dermed er det duket for masse slapstick, voldsomme nevekamper og mye kinesisk, vovet humor mellom arvingen Sylvia (Forner) og de tre hovedrolleinnehaverne. Kampene mellom Jackie og Benny er noe av det beste begge har gjort, muligens bare overgått av deres møte i Dragons Forever (1987). Sammo regisserer med stødig hånd, i tillegg til å være en akrobatisk kung fu utøver selv, og sørger for mye god underholdning for pengene. Ja, for filmer som dette må dessverre kjøpes for å få tak i en god, usensurert og u-dubbet versjon. Noe annet duger ikke.

Project A

Hong Kong/1983/Jackie Chan, Sammo Hung Kam-bo/Jackie Chan, Biao Yuen, Sammo Hung Kam-bo, Dick Wei, Mars m. fl.

I 1983 hadde Jackie vært en anerkjent actionskuespiller i flere år, og han hadde allerede regissert noen filmer. Men det var først med Project A at han virkelig fant fram til den formelen som skulle gjøre ham til en superstjerne verden over. Frenetisk kung fu, hårreisende stunts og morsomme innslag for hele familien. Sammen med sine to livslange venner Sammo Hung Kam-bo og Biao Yuen - kalt de tre dragene - gir han oss en oppvisning i hvordan underholdning Hong Kong-style skal se ut. Og takket være klippene under rulleteksten på slutten vet vi at de led for kunsten. Kamnpen mot pirater går ikke så bra i Hong Kong mot slutten av 1800-tallet, og sersjant Dragon Ma Yue Lung (Chan) og hans marinesoldater blir overført til det lokale politiet. Der havner de under kaptein Tzus (Yuen) kommando, og takket være deres felles bekjente, våpenselgeren Fei (Hung Kam-bo), finner de tre ut en måte å ta knekken på sjørøverne. Project A er den første av tre filmer de tre dragene gjorde sammen. Og til tross for hvor vellaget og storslått den er, så er de to andre enda bedre! Stuntet Jackie utfører ved klokketårnet er en hyllest til Harold Lloyds Safety Last! og skrev den 29-årige Hong Kong-skuespilleren inn i historiebøkene.    

Drunken Master

Hong Kong/1978/Woo-Ping Yuen/Jackie Chan, Siu Tin YuenJang Lee Hwang, Dean Shek, Kau Lam m. fl.

De aller fleste med en gjennomsnittlig filmkunnskap om den kinesiske folkehelten Wong Fei-hung (1847-1924) vil nok først og fremst forbinde ham med Once Upon a Time in China-filmene til Jet Li. Det til tross for at Jackie var mye tidligere ute - og har spilt legenden i 2 filmer. De to stjernene har også en helt forskjellig tilnærming til historien. Der Jets filmer konsentrerer seg om den voksne, ansvarlige doktoren og frihetshelten, handler Jackies historier om den unge, opprørske jyplingen som tar i bruk "drunken style" martial arts for å overvinne fienden. Dette første kapitlet er i seg selv en god representant for hvordan kung fu-filmer var på 70-tallet, men først og fremst et godt eksempel på hva slags filmstjerne Jackie var før han egenhendig tok hånd om karrieren sin. Kranglefanten Wong Fei-hung (Chan) blir sendt av faren sin (Lam) for å bli trent av den legendariske Beggar So (Yuen). Etter en lang og hard utdannelse - blant annet i den hemmelige grenen "drunken boxing" - kommer Fei-hung hjem tidsnok til å redde faren sin fra den nådeløse leiemorderen Jim Ti-Sam (Hwang). Drunken Master er så stappfull av slåsskamper at den til tider føles som en 100 minutter lang kampscene. Og utført så å si helt uten bruk av spesialeffekter, trampoliner eller vaiere er filmen et glimende representant for old school-martial arts. Og den 24-årige Jackie ruler i hver scene han er med i! Regien er ved Woo-ping Yuen, som senere skulle bli en av de mest ettertraktede koreografene innen actionfilm.