Johan Falk

Noll Tolerans

Sverige/1999/Anders Nilsson/Jacob Eklund, Peter Andersson, Marie Richardson, Hanna Alsterlund, Jacqueline Ramel m. fl.

Blant svenske filmfans hersker det en oppfatning om at deres underholdningsindustri kun kan lage Bergman-dramaer og thrillere, og ingenting annet. Og kanskje er det en slags sannhet i det. Men når actionfilmene deres er på et nivå som denne første i serien om Göteborg-politimannen Johan Falk, så bør de kanskje ikke klage. Serieskaper Anders Nilsson og skuespiller Jacob Eklund serverer oss fra første bilde en fiks ferdig actionhelt som det skal vise seg kan brukes i en masse forskjellige settinger fra 1999 og fram til avslutningen i 2015. Men ingen helt blir dømt kun utifra sin egen figur, det trengs en motstander også. Og i Peter Andersson har Noll Tolerans funnet en av de beste skurkene i noen skandinavisk krim. Vel, i hvert fall fram til Jens Hulten kommer på banen 10 år senere. Kriminalinspektør Johan Falk (Eklund) avbryter på julaften et ran i en guldsmedbutikk. Hovedmannen Leo Gaut (Andersson) skyter seg fri og saken virker opplagt. Men snart har Gaut klart å true vitnene til taushet, og legge skylden på Falk. Den erfarne, men impulsive, politimannen bestemmer seg for å rømme og bevise sin uskyld. Noen kritikere har nok rett i at denne første filmen om Falk er mer thriller enn action. Men det er mye, og god, action også her. Og alt uhyre profesjonelt skrevet, regissert og spilt. En knallgod start på en av de beste actionseriene som er laget. Både Eklund og Andersson var med i Änglagård-filmene. Eklund og Richardson er et par også i virkeligheten.  

Livvakterna

Sverige/2001/Anders Nilsson/Jacob Eklund, Samuel Fröler, Alexandra Rapaport, Lia Boysen, Christoph M. Orth m. fl.

Som for virkelig å banke det inn hvor god Falk-figuren er, plasserer Nilsson & co ham allerede i film nummer to i et annet miljø. Og likevel går de ikke helt selvtekt-bananas. Både Eklund og rollen hans får beholde fornuften og stilen som privatansatt sikkerhetsvakt. Men som seg hør og bør er det selvsagt mer action og fart og spenning i denne oppfølgeren. Da Falks (Eklund) barndomsvenn Sven (Fröler) blir truet av den tyske businessmannen Nikolaus Lehman (Ohrt), slutter den energiske politimannen i jobben og begynner i sikkerhetsfirmaet til en annen venn, Mårtensson (Krister Henriksson). Sammen forsøker de så godt de kan å beskytte Sven og hans kone Jeanette (Boysen). Men Lehman er bokstavelig talt villig til å gå over lik for å sikre seg Svens bedrift. Det er vanskelig å ikke like Jacob Eklund i noe han spiller i, men det hersker liten tvil om at Johan Falk er hans livs rolle. Og det til tross for at han er utstyrt med flere karaktertrekk som ikke utelukkende er sympatiske. Scenene hvor han blir kontrontert med fortiden av hans avdøde kjærestes søster, er direkte vonde å se på. Livvakterna når kanskje ikke helt opp til Noll Tolerans' høyder, men er likevel blant det ypperste innen svensk action. Og mer Falk skal det bli.  

Den Tredje Vågen

Sverige/2003/Anders Nilsson/Jacob Eklund, Irina Björklund, Nicholas Farrell, Ben Pullen, Marie Richardson Orth m. fl.

I det tredje kapittelet om Johan Falk og hans hardt prøvede familie setter regissør og manusforfatter Nilsson inn høygiret, og tar med seg sitt svenske krimunivers ut i europa. England, Tyskland, Nederland, Belgia, Sveits og Frankrike får alle besøk av filmteamet. Men om lerretet er stort og fargerikt, så er det fortsatt de intime og kraftfulle actionscenene med Eklund i sentrum som gjør dette til noe det nærmest er et must å få med seg. Ihvertfall om man liker skandinavisk spenningsfilm. Den svenskfødte bankfunksjonæren Rebecca (Björklund) oppdager at hennes engelske sjef Phoenix Kane (Pullen) vasker penger for en forbryterorganisasjon. Men da hun forsøker å fortelle dette til den nye sjefen for Europol, Sellberg (Lennart Hjulström), kommer bankens leiemordere henne i forkjøpet. Heldigvis befinner en ferierende Johan Falk (Eklund) seg også på stedet. Eklund er på dette tidspunktet så sikker i rollen som Falk at det er vanskelig å se hvor skuespilleren slutter og rollen begynner. I klassisk actionfilmstil snakker både skurkene og politiet om den svenske superpurken. Og når skuespilleren klarer å leve opp til rosen, og vi som publikum stoler blindt på at han vil redde dagen, så har Nilsson og Eklund lykkes 100%.    

Johan Falk: GSI - Gruppen för Särskilda Insatser

Sverige/2009/Anders Nilsson/Jacob Eklund, Joel Kinnaman, Mikael Tornving, Meliz Karlge, Jens Hulten m. fl.

Tre år etter forrige eventyr, og ti år etter Noll Tolerans, vender Nilsson, Hansson og Eklund tilbake med mer Johan Falk. Denne gang som TV-serie. Men om budsjettet er litt mindre, og fotograferingen vitner om at dette er spilt inn for hjemmekinoen, så er kvaliteten med der det teller. Regi, manus og skuespill er om mulig bedre enn noensinne. Og med Kinnaman og Hulten, som henholdsvis Jack Wagner og den etter hvert så berømte gangsteren Seth Rydell, med på laget så er bordet duket for et dussin svært så spennende historier. Johan Falk (Eklund) og familien (Marie Richardson m. fl.) er tilbake i Göteborg etter fire år i Europol. Vel hjemme igjen får han jobb i GSI, og blir kastet hodestups ut i krigen mot gangsterne Seth Rydell (Hulten) og Jack Wagner (Kinnaman). Figuren Wagner sies å være basert på en virkelig informant som var uvurderlig i politiets arbeid mot organisert kriminalitet i Sverige. Og med Falk som kontaktperson kan vi trygt si at Jack får jobbe for føden, spesielt når en hensynsløs ransliga herjer i byen. Andre gode tilskudd i TV-versjonen er gruppen Falk jobber sammen med. Tornving, Meliz, Andre Sjöberg og Henrik Norlen er alle med på å skape en ensemblestemning som krimserier vanligvis nyter godt av. Og action er som kjent noe svenskene kan!  

 

Johan Falk: Vapenbröder

Sverige/2009/Anders Nilsson/Jacob Eklund, Joel Kinnaman, Jens Hulten, Mikael Tornving, Martin Wallström m. fl.

Allerede her i Vapenbröder merker man at Nilsson og manusforfatterne har stor sans for figuren Seth Rydell. Gjennom små glimt fra privatlivet hans, og stadig bedre skrevet dialog, bygger de opp gangsteren til å bli en slags klippe i undergrunnsmiljøet i Göteborg. Forholdet mellom Eklunds Falk og Kinnamans Wagner er fortsatt sentrum i historien. Men Rydell er på full fart oppover. En gruppe østeuropeiske krigsforbrytere planlegger å frita lederen som sitter fengslet i Sverige. Til dette trenger de alle de våpnene Rydell (Hulten) & co kan skaffe. Wagner (Kinnaman) er skeptisk til hele dealen. Ikke bare fordi det kan ende i et blodbad uten like. Men også fordi han kanskje ikke er den store våpeneksperten han har utgitt seg for å være. Men på akkurat det området kan Falk (Eklund) og GSI hjelpe til. I tillegg til en tettere historie og bedre dialog, har Vapenbröder også langt bedre action enn GSI. Og selv om Kinnaman ble nominert til en Guldbagge for første episode, så har han et mye bedre grep om figuren Frank Wagner denne gang. Men lite slår som sagt Seth Rydell når han verbalt overhøvler medlemmene i gjengen. Skumlere, og vittigere, fyr skal man lete lenge etter. 

Johan Falk: National Target

Sverige/2009/Richard Holm/Jacob Eklund, Joel Kinnaman, Samuli Edelman, Jens Hulten, Mikael Tornving m. fl.

Fans av Mission Impossible-filmene til Tom Cruise vil muligens huske den finske energibunten Samuli Edelman som skurk i Ghost Protocol fra 2011. Her dukker han opp et par år tidligere som amfetaminselgende russisk mafioso i Göteborgs underverden. Og han spiller med en sånn intensitet og underliggende voldsomhet at vi flere ganger tar oss i å tro at vår mann Falk ikke skal fikse brasene denne gang. GSI trenger sårt Frank Wagners (Kinnaman) hjelp til å håndtere den østeuropeiske gangsteren Mikhael Stukalov (Edelman) og hans mystiske sjef Mr K. Men Johan Falk (Eklund) og kollegaene aner ingenting om at Frank etter et tidligere sammenstøt har planer om å rydde russerne av veien. Serieskaper Anders Nilsson har her for første gang valgt å overlate registolen til noen andre. Og i Richard Holm (bl. a. videovoldsfilmen The Resurrection of Michael Myers fra 1987 og krigsfilmen Gränsen fra 2011) har han funnet en verdig arvtaker. National Target er intenst spennende og vellaget fra begynnelse til slutt. Og den kler virkelig å ha et større fokus på Wagner enn tidligere. Korte, men effektive glimt fra privatlivet til både Falk, Wagner og Patrik Agrell (Tornving) er med på å utvikle serien i riktig retning.

Johan Falk: Leo Gaut

Sverige/2009/Richard Holm/Jacob Eklund, Peter Andersson, Joel Kinnaman, Marie Richardson, Mikael Tornving m. fl.

Leo Gaut er tilbake! All ære til notoriske skurkeskuespillere som Dennis Hopper og Robert Carlyle, men veldig få avgir den samme umiddelbare ubehagsfølelsen foran kamera som Peter Andersson. Opp igjennom karrieren har han gestaltet den ene fæle fyren etter den andre, og ble belønnet med verdensbrømmelse da han spilte den verste av de verste i Män som hatar kvinnor i 2009. I Johan Falk-universet er han kjent som den aller første skurken den energiske politimannen tok opp kampen mot, og det skaper selvsagt sterke følelser da den gamle fienden nå er et offer og trenger Falks hjelp. En gangster i Göteborgs underverden forsøker å ta over garderoben i Leo Gauts (Andersson) restaurant. Sistnevnte nekter selvsagt, og blir utsatt for en serie voldelige angrep. Til slutt kidnapper de kona og den autistiske sønnen hans, og Gaut ser seg nødt til å oppsøke sin gamle fiende Falk (Eklund). Bihistoriene, som har vært med på å gi rollefigurene litt kjøtt på beina, ser alle ut til å bli mer eller mindre avsluttet her i det 7. kapitlet. Og selv om de har vært håndtert godt av begge skuespillerne, skal det bli fint å få Falk og konas (Richardson) ekteskapsproblemer ut av verden. Vi vil heller se mer av sistnevnte enn av kontorromansene til hovedpersonen.