Jason Statham

Fast & Furious 8

USA/2017/F. Gary Gray/Vin Diesel, Jason Statham, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson m. fl.

I den 8. utgaven av de faste og furiøse er steget over i en slags påkostet og storslått ripoff av Mad Mission-filmene, fullført. Gaterealismen fra begynnelsen er kastet over bord, og CGI sørger for at nå kan alt skje. Men det er fortsatt forbasket underholdende, da! De beste delene av filmen er det, ikke overraskende, The Stath som står for. Han får lov til å operere mye på egenhånd, og derfor minner mye av det han gjør om det han vanligvis gjør. Gruppa er mer eller mindre oppløst, da Dom (Diesel) blir presset av den mystiske Cipher (Charlize Theron) og hennes høyre hånd Rhodes (Kristofer Hivju) til å stjele den russiske atomkofferten. CIA-agentene Mr Nobody (Kurt Russell) og Little Nobody (Scott Eastwood) antar at Dom har skiftet side, og får derfor resten av gjengen (Johnson, Rodriguez, Gibson m. fl.) + Deckard (Statham) til å prøve og stoppe sin tidligere leder. Statham opererer som sagt mye på egenhånd her, og får tildelt en historie hvor moren hans (Helen Mirren i cockney-modus) inngår en avtale som sørger for at Deckard og broren Owen (Luke Evans) må redde Doms sønn fra Ciphers hovedkvarter i en jumbojet, skikkelig Hard Boiled-style. Denne sekvensen er verdt hele billetten! yun-fat Chow ville vært stolt.   

Mechanic: Resurrection

USA/2016/Dennis Gansel/Jason Statham, Jessica Alba, Michelle Yeoh, Tommy Lee Jones, Sam Hazeldine m. fl.

-Tell your principal it never pays to fuck with the dead.

Med tanke på hvor glad Statham er i oppfølgere, så var det kanskje ingen overraskelse at også The Mechanic (2011) led denne skjebnen. Men når resultatet er så bra som dette, så spiller det kanskje ingen rolle. Handling, action og utførelse er skreddersydd for et ikon som The Stath. Og selv om det lukter litt av både James Bond og John Wick, så viser den ubarberte engelskmannen at når det kommer til denne typen hardtslående thrillere er han i det absolutte toppsjiktet. Leiemorderen Arthur Bishop (Statham) har holdt seg skjult i Brasil siden det fingerte dødsfallet for fem år siden. Men en dag blir han oppsøkt av en gammel fiende, Crain (Hazeldine), som presser Bishop til å ta livet av tre menn. Og det må se ut som ulykker. Litt som i Killer Elite (2011), vil noen kanskje si. Og det er ikke fritt for at det kan virke som om Statham spiller den samme figuren i hver eneste film. Men det er slettes ikke noe negativt i denne sjangeren. Snarere tvert i mot, det viser bare at han er en verdig etterfølger til storheter som Charles Bronson, Lee Marvin og Robert Mitchum. Regissør Gansel har sagt at han håper på en hel serie med filmer om Bishop. Og hvorfor ikke? The Stath har i hvert fall spilt i en del filmer med tallet 3 i tittelen. 

Death Race

USA/2008/Paul W. S. Anderson/Jason Statham, Joan Allen, Ian McShane, Tyrese Gibson, Natalie Martinez m. fl.

Etter å ha rattet diverse biler i høy hastighet i Transporter 1 og 2 og The Italian Job, var det bare naturlig at Statham fikk kjørejobben når med-engelskmann Anderson skulle lage en nyinnspilling av Roger Cormans gamle klassiker Death Race 2000 (1975). Skjønt, nyinnspilling er å ta i. Det eneste filmen har til felles med originalen er navnet, og det faktum at hovedrolleinnehaveren i 1975-versjonen, David Carradine, spiller stemmen til den originale Frankenstein. Dette er mer Mad Max enn 70-talls b-film. Jensen Ames (Statham) blir uskyldig fengslet for drapet på kona. I høysikkerhetsfengselet Terminal Island blir han presset av den sadistiske fengselsdirektøren Hennessey (Allen) til å delta i det dødelige billøpet Death Race. Det positive er at han blir sluppet fri om han vinner 5 race. Men vil Hennessey la ham overleve så lenge? Det er en bra gjeng Anderson har samlet sammen til denne filmen. McShane, Frederick Koehler, Jacob Vargas og Natalie Martinez danner et fint team rundt Stathams rollefigur Frankenstein. Og legger vi så til Tyrese Gibson som rivalen Machine Gun Joe, så sitter vi igjen med noe som kan minne litt om feelingen fra The Fast and the Furious-franchisen. Det er litt slåssing her, men naturlig nok har Statham valgt å la kickboksingen ligge. Og når vi hører at det ble brukt 4 tonn løsammunisjon under innspillingen, så skjønner vi at det var andre områder som ble prioritert høyere.

The Transporter

Frankrike-USA/2002/Louise Leterrier-Corey Yuen/Jason Statham, Qi Shu, Matt Schulze, Francois Berleand m. fl.

Da denne Luc Besson-skrevne/produserte actionfilmen dukket opp var Jason Statham allerede en etablert "snakkende" skuespiller. Alle som hadde sett Guy Ritchies Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) og Snatch (2002), visste at herr Statham var en verbal-kunstner av ypperste merke. Han fikk derfor ikke akkurat færre fans, da det viste seg at han også var trent i mixed martial arts, kickboxing og jujitsu. En perfekt kandidat til å fylle hovedrollen i en av filmmogulen Bessons hurtig uttenkte voldshistorier. Frank Martin (Statham) lever av å levere pakker mellom punkt a og b i sin velholdte BMW 750i E38. Han har strenge regler for hvordan han utfører jobben sin, og reagerer negativt da gangsteren Wall Street (Schulze) lurer ham til å ta med ei jente (Shu) fra slavehandelen sin. Og deretter prøver å drepe ham. Det er mye god bilkjøring i fransk riviera-setting i The Transporter. Av den typen hvor brekksladder i slow-motion og svidd gummi favoriseres framfor å kjøre veldig fort rett fram. I tillegg får vi masse martial arts-asskicking signert gærningen Yuen. Og The Stath imponerer stort i hver eneste scene han er med i. En ny actionhelt blir født rett foran øynene våre, og kravet om en oppfølger melder seg allerede i første halvdel av filmen.