Return of the Saint

 1978 - 1979

The Judas Game

England/1978/Jeremy Summers/Ian Ogilvy, Judy Geeson, Olga Karlatos, Maurice Roëves, Mona Bruce m. fl.

Ni år etter at Roger Moore kastet inn håndklet som Simon "The Saint" Templar, rullet produsentene Robert S. Baker og Lew Grade i gang en ny omgang med den globetrottende problemløseren. Hovedrollen ble denne gang spilt av 36 år gamle Ian Ogilvy. Og der forgjengeren for det meste måtte holde seg til studioopptak og arkivbilder fra diverse storbyer, ble det nå filmet på eksotiske locations verden over. Simon Templar (Ogilvy) blir kontaktet av MI6 for å bistå med frigjøringen av spionen Selma Morell (Geeson), som sitter fengslet i Albania. Men, som vanlig i historier som dette, vanskeliggjøres alt av en fiendlig spion i den britiske etterretningen. Ser vi bort i fra den nye bilen, en hvit Jaguar XJS, og en ny innledningssekvens er det imponerende hvor lite tid som brukes på å introdusere et nytt ansikt i hovedrollen. Vi blir bare kastet rett inn i historien, og bedt om å tenke ut resten selv. Og hvorfor ikke? Ogilvy er til tider utrolig lik Moore, og han har en spillestil som oser av at han både har den rette ironiske distansen til det hele, og at han virkelig koser seg i rollen som handlekraftig helt. Denne første episoden spiller mye på de samme naive ideene om øst-europa som treningsleir for terrorister fra alle verdens hjørner, som den da pågående 007-franchisen til Roger'n. Men det er ikke uten et visst glimt i øyet at denne Helgenen ber Secret Service ryke og reise mot slutten.

The Nightmare Man

England/1978/Peter Sasdy/Ian Ogilvy, Joss Ackland, Kathryn Leigh Scott, Moira Redmond, Norman Eshley m. fl.

-Without death, life would be meaningless.

Som i den originale serien begynner hver episode gjerne med en introduksjon av Templar, som gjerne ender opp med at noen sier navnet hans og den illustrerte glorien over hodet hans dukker opp. Det er muligens litt gammeldags i '79, men allerede her i episode 2 skjønner vi at denne sesongen er hakket mørkere og mer actionorientert enn tidligere. Da Simon blir tipset om et attentat mot den italienske ambassadøren til England, starter et kappløp med en svensk leiemorder som kaller seg Günther (Ackland, utstyrt med en serie ville parykker). Mye av attraksjonen i denne episoden er å følge Helgenen gjennom Londons underverden, hvor han møter leiesoldater og våpenselgere på byens østkant. Klimaks på toppen av Big Ben er både spennende og godt regissert.

Duel in Venice

England/1978/Jeremy Summers/Ian Ogilvy, Carole Andree, Maurice Colbourne, Cathryn Harrison, Enzo Fiermonte m. fl.

-There's not enough money in the world to buy Templar's life back.

Såvidt jeg kan huske blir det aldri nevnt hva Simon Templar egentlig tjener pengene sine på. Men det er tydelig at fyren sitter godt i det. Noe som kommer godt fram i denne fantastiske episoden. Helgenen er i Venezia for å møte datteren til en kompis. Under lunsjen deres blir Sally (Harrison) kidnappet av den psykopatiske leiesoldaten Jed Blacket (Colbourne), og Simon får 6 timer på seg til å finne henne i live. Men det er selvsagt Templar selv han vil til livs. Til å hjelpe seg har vår mann kun båttaxisjåføren Claudia (en ultrasjarmerende Andree) og sin egen kløkt og oppfinnsomhet. Og penger, da...Spenningshistorier som foregår over et visst antall timer, kan være så som så. Men denne episoden, innspilt på location i et vinterlig Venezia, er så god at den kunne blitt utviklet til en innbringende spillefilm. Og det hjelper selvsagt på at Ogilvy overbeviser stort som fysisk actionhelt. 

One Black September

England/1978/Leslie Norman/Ian Ogilvy, Prunella Gee, Emily Bolton, Garrick Hagon, Stephen Greif m. fl.

-As the monkey said coming out of the revolving door: 'I think we just lost something'.

Storpolitikk på 70- og 80-tallet ble behandlet på en litt annen måte på TV og film enn i dag. One Black September er ikke akkurat det vi kan kalle balansert eller objektiv, men likevel spennende på sin måte. Templar blir spurt om å hjelpe den israelske kapteinen Leila Sabin (Gee) med å spore opp en avhopper fra Black September-bevegelsen. Samtidig er terroristens (Hagon) gamle kumpaner på jakt etter ham. Som sagt, her er ikke akkurat saken sett fra flere sider, for å si det sånn. Men fine bilder fra London på 70-tallet, og en del god action, bidrar til at vi følger med. Mange av skuespillerne er veteraner fra både James Bond og Pink Panther-seriene.

The Village that Sold it's Soul

England/1978/Leslie Norman/Ian Ogilvy, Maurice Denham, Katia Christine, Tony Calvin, Clelia Matania m. fl.

-There are places in these mountains where time seems to have stopped in the 16th century. Remote valleys where you feel the Medicis and the Borgias still rule.

The Village that Sold it's Soul har en handling og et visuelt uttrykk som gjør den lett å huske. Innspilt i Sermoneta i Italia spiller episoden stort på en gotisk, nesten skrekkfilmaktig stemning som kan minne om flere Dracula-historier vi har sett. Og midt oppe i dette kastes Simon Templar inn. Med lite innledning blir Helgenen vitne til et drap, og da han begynner å stille spørsmål finner han ut at ingen i byen vil snakke med ham. Det vil si, ingen andre enn prins Lorenzo (Denham), som virker å leve i et helt annet århundre. Men som vi vet, det er få saker som ikke kan løses med litt løping, litt slåssing og endel bilkjøring.  

Assault Force

England/1978/Peter Sasdy/Ian Ogilvy, Kate O'Mara, Bryan Marshall, Carolle Rousseau, Burt Kwouk m. fl.

-I have to turn my back, walk away. But then again, it's just something I could never do. A character flaw I guess. Someday it's liable, just liable to get me killed...

Templar er tilbake i storpolitikken igjen. Men denne gang er det litt uklart hvilket land han støtter. Birollene blir spilt av en rekke velkjente asiatiske ansikter fra både James Bond og inspektør Clouseaus verden, deriblant Burt "Kato" Kwouk, og noen av dem har blitt utstyrt med røde stjerner på lua. Men det er så langt vi kommer egentlig. Vår mann blir i hvert fall overtalt til å bistå med kidnappingen av en politiker fra et diktatur i østen. Men da jobben er over skjønner han at han er lurt, og nå får han 24 timer på seg til å rette opp i feilen. Det hersker en litt Wild Geese-aktig stemning over denne episoden. Men selv med TV-budsjett er det relativt imponerende lagd. Ogilvy overbeviser i hvert fall både bak rattet på sin hvite XJS og hengende i vaier langt over bakken. Men det er litt vanskelig å ta Kato seriøst, da...

Yesterday's Hero

England/1978/Roy Ward Baker/Ian Ogilvy, Ian Hendry, Anette Andre, Matthew Ryan, Gerald Flood m. fl.

-And that gun you gave him, what was that for, stirring his tea?

Selv om det på et tidlig stadium, blant mye annet, ble vurdert å gjøre Ogilvys Helgenen til Moores sønn, så hersker det liten tvil i denne serien om at det er den samme personen hele veien. Og for en fortid han har hatt! I Yesterday's Hero er det en gammel kumnpan fra et kommandooppdrag i Midt-Østen som dukker opp. Roy Gates (Ian Hendry) skal snart slippe ut av fengsel i Tyskland, og varsler Simon om at han har tenkt å hevne seg på major Cleaver (Flood) som fikk ham fengslet. Men er det hele sannheten? Mye av spenningen her kretser rundt det velbrukte trikset med å kjempe mot klokka, i tillegg til sedvanlig fin action. Ian Hendry hadde store problemer med alkohol på denne tiden, og virker i overkant snøvlete og sjanglete i flere scener. Men som den proffen han var, er han en formidabel fiende for Templar. 

The Poppy Chain

England/1978/Charles Crichton/Ian Ogilvy, Laurence Naismith, Gregoire Aslan, Jenny Hanley, Jonathan Burn m. fl.

-Well General, you're in command. What are your battle orders?

John Kruses manus til The Poppy Chain er såpass bra, at det hadde fungert som en langt bedre oppfølger til Charles Bronsons originale Death Wish enn de 4 middelmådige filmene som fulgte. Ei ung jente dør av en overdose, og hennes far, den pensjonerte generalen Platt (Naismith, kjent som dommer Fulton i The Persuaders) sverger hevn. Og hva er vel da bedre enn å følge med Simon Templar til Frankrike og gå etter mafiafamilien som produserer heroin i stor skala. Regissør Charles "A Fish Called Wanda" Crichton får ekstremt mye god action og fin spenning ut av både den korte spilletiden og TV-budsjettet her. Og Ogilvy opererer profesjonelt både med maskinpistol og bak rattet på sin røde Citroen 2CV. 

The Arrangement

England/1978/Peter Medak/Ian Ogilvy, Carolyn Seymour, Sarah Douglas, Michael Medwin, Ian McCulloch m. fl.

- It's no good. All the alcohol in the world won't drown this.

På 70- og 80-tallet var det ikke uvanlig at TV-serier gjorde seg bruk av både scener og plot fra mer eller mindre kjente spillefilmer. I The Arrangement har manusforfatter Anthony Terpiloff lånt ganske friskt fra Hitchcocks Strangers on a Train. Men takket være gode skuespillere og kjapp historiefortelling svinger det som bare det. Under en flytur fleiper forfatteren Sheila Northcott (Douglas) og Lady Greer Stevens (en veldig god Seymour) om å ta livet av hverandres ektemenn. Men da sistnevnte ser ut til å ville gjøre alvor av det, kontakter Sheila sin venn Simon Templar. De episodene av Return of the Saint som ikke baserer seg på velkjente actiontakter, har en tendens til å være merkbart mørkere i tonen enn originalserien var. Men den kler det godt, og gjør at den ikke skiller seg såå mye fra de realistiske krim'ene som skulle komme fra de britiske øyer utover på 80-tallet. Seymour og McCulloch husker kanskje noen fra spenningsserien Survivors, som gikk på svensk TV.    

The Armageddon Alternative

England/1978/Leslie Norman/Ian Ogilvy, George Cole, Anouska Hempel, Donald Houston, Frank Gatliff m. fl.

-Well I never knew a nightmare yet could stand up to a cup of my tea.

Igjen har vi å gjøre med et manus som ikke hadde trengt mye omskrivning for å fungere som en potensiell suksess på kino. Spennende handling, god action og vittig dialog. En gal vitenskapsmann (Cole) holder London by som gissel for å ha blitt fratatt stilling og posisjon flere år tidligere. Dersom myndighetene ikke henretter datteren til professor Loader (Gatliff), mannen som sparket ham, før klokken 15:00, vil han detonere en serie stadig større bomber - den siste en bærbar atombombe. Sammen med New Scotland Yard må Templar og datteren til Loader (Hempel) prøve å finne ut hvem det er som står bak, og hvor han har gjemt bombene. Den tidligere Bondbaben Hempel og Houston, kjent som en av skurkene i Ørneredet, er med å på å gi det hele en filmatisk aura. Mange vil nok også kjenne igjen Geroge Cole fra den humoristiske krimserien Minder (1979 - 1994).    

The Imprudent Professor

England/1978/Kevin Connor/Ian Ogilvy, Carolyn Catherine Schell, Anthony Steel, Susan Penhaligon, Bill Simpson m. fl.

-Why did they have to ruin good whiskey by putting ice in it?

Signal Stop

England/1978/Ray Austin/Ian Ogilvy, Ciaran Madden, Frederick Jaeger, Ian Cullen, Brian Glover m. fl.

-You know, I really could use some excitement.

The Roman Touch

England/1978/Jeremy Summers/Ian Ogilvy, Laurence Luckinbill, Linda Thorson, Daniele Vargas, Kim Goody m. fl.

-I do very violent things to large men who hit small girls.