Sherlock Holmes

The Seven-Per-Cent-Solution
England/1976/Herbert Ross/Nicol Williamson, Robert Duvall, Alan Arkin, Vanessa Redgrave, Sir Charles Gray m. fl.

Som den moderne serien med Benedict Cumberbatch og Martin Freeman har vist, er det fortsatt stor interesse for detektiven Sherlock Holmes og hans følgesvenn John Watson rundt omkring i verden. Og siden den tradisjonelle gjenfortellingen nok nådde sitt høydepunkt med Jeremy Bretts tolkning på 80-tallet, så er det de utradisjonelle versjonene som appellerer sterkest til oss. I denne historien av Nicholas Meyer har Holmes' (Williamson) kokainmisbruk gått så langt at hans bror Mycroft (Gray) og doktor Watson (Duvall) lurer ham til å bli pasient hos Sigmund Freud (Arkin) i Wien. Og som en del av behandlingen overtaler den kjente psykologen pasienten til å påta seg saken med den bortførte sangerinnen Lola Deveraux (Redgrave). Og i bakgrunnen lurer professor Moriarty (Sir Laurence Olivier). Filmen beveger seg flere ganger farlig nær parodien (ikke minst i egenskap av Duvalls overklasseengelsk), men er så godt skrevet og så tro mot Conan Doyles rollefigurer at den står fjellstøtt blant de beste kinoversjonene. Slutten på denne historien er i Meyers penn starten på en lengre ferie for Holmes, som Watson forklarte for leserne med at hans kompanjong forsvant i fossen etter en voldsom slåsskamp med Moriarty. Genialt.  

The Private Life of Sherlock Holmes
England/1970/Billy Wilder/Robert Stephens, Colin Blakely, Genevieve Page, Christopher Lee, Clive Revill m. fl.

The Private Life of Sherlock Holmes skulle bli den gamle mesteren Billy Wilders magnum opus; en 3 1/2 timer lang episk fortelling om flere av Sherlock Holmes' kjente og ukjente saker. Men et skuddredd produksjonsselskap gikk løs på det ferdige produktet med hagesaks og klippet bort nesten halvparten. Scener som dessverre regnes som tapte. Og likevel sitter vi altså igjen med en av de mer storslåtte filmene om detektiven fra Baker Street 221B. Holmes og Watson får besøk midt på natten av en kvinne med hukommelsestap. Den påfølgende etterforskningen fører dem til Skottland, hvor Mycroft Holmes, den britiske etterretningen og tyske spioner forkledd som munker venter på dem. Sherlocks bror Mycroft blir her spilt av ingen ringere enn Christopher Lee, som er en av få skuespillere som har spilt begge brødrene Holmes på film. Wilder ga opprinnelig rollene som Holmes og Watson til Peter O'Toole og Peter Sellers, men valgte å gå for litt mindre kjente stjerner. Så kan vi jo fabulere over hva vi eventuelt gikk glipp av med den avgjørelsen. For fans av TV-serien Sherlock er det sikkert interessant å se hvor mange av temaene som har vært brukt om igjen og om igjen opp igjennom årtiene. Det skaper ikke minst en gjenkjennelseseffekt som gjør det "trygt" å se en hvilken som helst Sherlock-historie fra en hvilken som helst tid. Og ikke bare den moderne utgaven, slik nerdene later til å mene.

A Study in Terror
England/1965/James Hill/John Neville, Donald Houston, Anthony Quayle, Frank Finlay, Judi Dench m. fl.

Eventyrene til Sherlock Holmes og doktor Watson, både Conan Doyles egne og de som er skrevet av andre, finnes det som vi alle vet mange versjoner av. I denne lille skrekkisen tar han seg av selveste Jack the Ripper (selv om han var en virkelig person som aldri ble tatt). En tilsynelatende sinnsyk morder tar livet av gatepiker i Whitechapel-distriktet, og inspektør Lestrade (Finlay) tar takknemlig imot hjelp fra mesterdetektiven Sherlock Holmes og hans kompanjong John Watson (Neville og Houston). Neville og Houston er virkelig gode i sine respektive roller, og det er en spennende historie med mye fart og fine detaljer. Men det som virkelig gjør denne filmen til noe utenom det vanlige er den herlige Hammer Film-stemningen som hviler over hver scene. Det vil si illrødt teaterblod, dype utringninger og skummel tåke. Om det er noen som syns dette virker kjent, så er Murder by Decree (1979), med Christopher Plummer og James Mason, en slags nyinnspilling av denne - med en annen løsning, vel og merke. Men denne versjonen er hakket bedre.